Selv om det i vår vestlige verden i dag er flest kvinner som gjør yoga, stammer mye av den moderne yogaen fra mannlige yogalærere som levde i India på 1900-tallet. Den feminine yogaen er en yoga tilpasset kvinnens kropp, syklus og behov.
I samtalene med Cathrine Mathiesen og Millaray Salomon snakker vi om hvordan yogaen både passer bedre for kvinner når vi tilpasser den livets sykluser, og hvordan vi også kan få økt selvinnsikt når vi bruker årets og månens syklus til selvransakelse, sette intensjoner og gi slipp på det gamle som ikke tjener oss lenger.
Cathrine Mathiesen er mamma til fire, yogalærer og forfatter, og driver Studio Mā med Helene Svabø. Studio Mā er et studio for feminin yoga og doulaomsorg på Fagerborg i Oslo. I august starter vi 26 nye kurs og utover høsten avholdes Yogamammas gravid- og mamma/baby yoga lærerutdanninger. Vi tilbyr Norges eneste Feminin yoga fordypning.
GAVE: Bruk kode SUMMIT for 10% avslag på kurs og utdanninger.
Millaray Salomon, driftsleder av LeelaYoga i Gamlebyen, er opptatt av naturen, årstidene og de paganske høytidsdagene knyttet til sommer- og vintersolverv, vår- og høstjevndøgn. Hun underviser jivamukti-yoga og Mystica Vinyasa Flow, som er LeelaYogas signaturklasse.
Følg Millaray på Instagram og se når hun underviser på https://www.leelagamlebyen.no/
GAVE: GRATIS prøvetime på Mystica Yoga. Send epost til namaste@leelagamlebyen.no med SUMMIT2024 som overskrift.
Jannicke Wiel, daglig leder for Oslo Yoga, underviser i yoga både stedlig og på Zoom, og på retreater i inn- og utland. Med sin bakgrunn i indisk filosofi, filosofisk praksis og feldenkraismetoden, har hun en bred interesse for kropp, sinn, pust og sjel. Hun har skrevet bøkene hva er YOGA og YOGAMAGi.
GAVE: Send epost til jannicke@osloyoga.no for 30% rabatt på Jannickes transformative nettkurs i høst, OMSTART med yoga og meditasjon.
Interresant å høre Millaray Salomon fortelle om hvordan hun gjennom yogaformen «mystica» underviser i hvordan deltakerne kan se på seg selv som en del av naturen og dens sykluser, og betydningen av å være bevisst sin intensjon med yogaen knyttet opp til hvilken fase vi befinner oss i. Jeg kjenner igjen mye av dette fra den kinesiske filosofien som YinYogaen og Qigong bygger på, og som gjorde det litt lettere å forstå.
Etter å ha hørt på intervjuet med Cathrine Mathiesen tenker jeg at det som særlig tiltrekker oss ved yoga er at det er en bevegelse bort fra det ytrestyrte perspektivet på prestasjon, utseende osv og til et indre perspektiv på hva kroppen signaliserer oss om våre behov, og kanskje er dette særlig viktig for kvinner. Påminnelsen om å være oss bevisste på hvordan vi har det «akkurat nå», hva vi trenger, hvilken intensjon vi har med å utøve yogaen er også vesentlig, ikke minst for overføringseffekt til det virkelige liv. Og så var det en nydelig beskrivelse av perioden etter overgangsalderen som «viskvinnens» livsfase ❤️
Her var det mye spennende! Mitt første møte med yoga var som gravid, det var til stor hjelp i svangerskapet - og videre.
Takk, Jannicke, for historisk tilbakeblikk på kjønnsperspektiv i samtalen med Cathrine Mathiesen. Takk, Cathrine, for at du bidrar til å utvikle yoga rettet spesielt mot kvinner i ulike livsfaser. Jeg har store forhåpninger til at menopausen og overgangsalderens betydning i kvinners liv vil få større plass i framtiden enn hva som har vært tilfelle til nå. Takk også for påminnelsen om betydningen av tilpasning i øvelsene, og av HVILE!
I samtalen med Millaray Salomon synes jeg det ble tydelig at en ny generasjon av yogalærere - og utøvere i Norge kanskje har en friere og mer åpen…