Anneli Mjøen

Yoga ble min vei veldig tidlig. Jeg praktiserte mye i barndommen, kanskje inspirert av mine besteforeldre som gjorde yoga, av yogabøker vi hadde – kanskje bar jeg det bare i meg? Barn virker å være naturlige yogis. De beveger seg organisk – noe jeg ofte gjør i min egen yogapraksis.

Jeg var mye syk som barn og liker å tenke at jeg langsomt helbredet meg selv. Dette har formet meg som menneske, selv om jeg gikk inn og ut av min yogapraksis i mine unge år.

Jeg lærte meditasjon av min mor i 13-års alder, vi hadde et eget meditasjonsrom og denne praksisen ble høyt verdsatt i vårt hjem.

Som tyve-åring bodde jeg på en alternativ helsefaglig folkehøyskole med en del yoga om morgenen og meditasjon på kvelden – samt et helårs dypdykking i alternativ medisin og ulike terapiformer.

Senere studerte jeg medisin og naturmedisin i 4,5 år på Norsk Akademi for Naturmedisin. Jeg tok en eksamen i tradisjonell kinesisk medisin på skolen. Vi hadde også soneterapi, ernæring, urtemedisin og mye annet. Medisinstudiet sies å skulle tilsvare sykepleienivå.

Etter en utdannelse som hudterapeut, også med en god del generell ledd og muskelanatomi, begynte jeg å studere medisinsk qigong. Jeg ble lærer i ulike former som ungdomsqigong, seniorqigong, medisinsk qigong for viderekommende og for barn. Med det fulgte en delutdannelse i tradisjonell kinesisk medisin  – noe som vekket en dyp interesse for dette feltet. Jeg har nå mer enn ti års selvstudier bak meg, mitt hovedinteressefelt ligger i først og fremst i ernæring og forståelsen av de indre organene – hvordan man kan påvirke dem med yoga – slik har dette blitt min spesialitet: en kombinasjon av yoga og TKM som jeg blander fritt når jeg underviser mine ulike rolige timer – og også en del på hathayoga.

I 2000 tok jeg det første året på Yogaskolen i Oslo. Alle yogaøvelsene og pusteøvelsene her var kjente fra min egen praksis i barndommen og ungdomsårene – det var hathayogaen som var min opprinnelige base. Noen av meditasjonene var nye, men meditasjon var i seg selv en naturlig praksis for meg. Deretter har jeg valgt å ta kurs etter kurs og såkalte “teacher trainings” i mange ulike yogaretninger. Jeg ønsker egentlig ikke å trekke frem noe spesielt, men alt fra Kundaliniyoga, Anusarayoga og Ashtangayoga til ulike former for terapeutisk yoga har betydd veldig mye for meg. Jeg har ikke funnet min ene vei i andres yogaformer, men søker vel helst å utvikle min egen. Jeg vil trekke frem Angela Farmer som sier, at på tross av ulik “yogautdannelse” har hun ingen spesiell retning, men sin helt egen form (som hun nekter å “sertifisere” noen i). Nettopp derfor er hennes yogalæring så levende, så sann, så organisk.

Akkurat som jeg etter hvert følte meg fanget i min vidunderlige qigonglærers flotte system, ville jeg følt det samme i enhver annen yogaretning – med mindre den var min egen. Jeg ville ønsket å utvikle den mer og mer ettersom jeg vokste og utviklet meg selv. Og det er mitt ønske for alle studenter: en åpen, varm utforskende innlæring – og at dere forblir ydmyke studenter et helt liv, slik jeg selv ønsker å være. Selvsagt er det viktig å ha en trygg, inspirerende og inkluderende baseutdannelse  – og det er det vi ønsker å kunne tilby nå.

Vi er alle studenter og lærere i livet.


NETBANX By Optimal Payments